بشر امروزی علیرغم همه پیشرفتهایی که در عرصههای مختلف صورت گرفته، انسانی است در رنج؛ انسانی که هرچند لذتهای مادی متعددی را تجربه میکند، ولی همواره احساس میکند گمشده باارزشی در زندگی وی وجود دارد که باید آن را بیابد.
بحران معنویت، امروزه به یک معضل برای تمامی جوامع تبدیل شده است و همه انسانها درگیر آن هستند. فطرت انسان طوری پایهریزی شده که به دنبال حقایق و نیکیهاست. این فطرت همیشه در تلاش است که انسان را به کمال و سعادت جاودانه برساند؛ ولی نظام سلطه غربی با نشانه رفتن ذات پاک انسانها، آنها را در جهل نگاه داشته و به این بحران به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف امپریالیستی خود مینگرد.
شاید بتوان استضعاف فکری به معنای عدم توان تشخیص حق از باطل را از مهمترین بسترهای لازم جهت تحقق اهداف دول استکباری دانست. در واقع دولتهای مستکبر سعی دارند به انحاء مختلف، فرهنگ تهی از معنویت خود را گسترش دهند و با حاکمیت بر رسانهها، مردم را در جهل نگاه دارند و به استضعاف فکری دامن زنند.
تلاش مضاعف برای ایجاد و گسترش سلطه فرهنگی و رسانهای و تسلط بر فرآیندهای تولید و توزیع محصولات فکری، فرهنگی و رسانه ای در جهان را می توان همراستا با رشد جریان بیداری فطری انسان ها در جهان ارزیابی کرد.
سالانه كتب و مقالات متعددي با این هدف منتشر مي شود. همچنين شاهد توليد آثار متعددی در حوزه موسيقي هستيم.
شايد بتوان گفت سينماي هاليوودی مهمترين نقش را ايفا مي كند. هالیوود، مفهوم معنویت و عرفان را به مفهوم جدیدی به نام ماورا تبدیل کرده است و در قاموس هالیوود این دو مفهوم، یعنی ماورا و معنویت، مترادف محسوب میشوند.
پرداختن به امور باطنی و روحی با شیوههای مختلفی در فیلمهای سینمایی دنبال میشود. گاهی این امر به شکل تبلیغ صریح فرقهها و جریاناتی است که با ارزشها و فرهنگ غربی هماهنگ هستند، گاهی هم به شکل تبلیغ آموزههایی است که معنویت مدرن را تبیین میکنند.
فرقه سازی از دیگر سیاستهایی است که هرچه بیشتر به این رویه دامن زده و زمینه استضعاف فکری و دور شدن از فطرت پاک انسانی را موجب میشود. فرقه سازي امروز در شکل عرفانهای بودایی، هندویی و... در میان تمام کشورها به خصوص کشورهای مسلمان، توسط دولتهای استکباری به عنوان یکی از مهمترین بخشهای استراتژی فرهنگی آنان دنبال مي شود.
این عرفانها تأثیر مستقیمی بر فرهنگ جوامع دارند. تغییر ذائقههای فرهنگی و حس زیباییشناسی جمعی، نابودی هویتهای فردی و ملی بهوسیلهی جایگزینی جنون به جای آرامش، غالب نمودن شرارت، ستمپذیری، تأكيد بر دروغ و... گوشهاي از اين تأثيرات است.
مؤلفههای عرفانهای نوظهور را میتوان در موارد زیر طبقهبندی کرد: ناديده گرفتن اعتقاد به خداوند و يا انکار وجود او، شادمانگي به عنوان هدف غايي با ابزارهای گوناگون، مخالفت با اديان الهي، نفي عقلانيت، فلسفه و منطق و جایگزینی عناصر حیوانی، بازی با ارزشها و تبدیل هنجار به ناهنجاری، کثرتگرايي و نابودی بنیاد خانواده (تک بعدی دیدن انسان در جهان)، ليبراليسم جنسي، انکار معاد و طرح مسألهي تناسخ.
این مقدمه ای کوتاه بود بر بحران معنویت در جهان امروز. برای پاسخگویی به نیازهای معنوی انسان میتوان از دین و وحی و الهیات بهره جست و هم میتوان با معنویات مصنوعی مادی ساخته دست بشر به آنها پاسخ داد. نظام سلطه تمام تلاش خود را می کند تا از این پاشنه آشیل، سکوی پرتابی جهت گسترش امپریالیسم فرهنگی خود بسازد. اما آیا منادیان دین و موحدین راستین به اندازه آنان برای پاسخگویی به این عطش معرفتی همت می گمارند؟
گروه پژوهشی سایت جبهه جهانی مستضعفین با عنایت به اهمیت موضوع، در مطالب بعدی به بررسی دقیق تر ابعاد مختلف بحران معنویت خواهد پرداخت.